Educatieve games

Naast enkele nadelen van games, zijn er natuurlijk ook positieve punten te benoemen. Sommige games kunnen bijvoorbeeld educatief zijn. 

Bijdrage aan de ontwikkeling van een kind

Kinderen kunnen veel leren van het spelen van games, zowel ouders als leraren zouden zich daarom er meer bewust van moeten zijn dat games kunnen bijdragen aan de culturele ontwikkeling (literatuur, muziek en films) van een kind. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat jongeren die regelmatig gamen vaker en met meer succes een universitaire studie volgen.

Op welke manier kan gamen educatief zijn?

Ten eerste oefent een kind met algemene computervaardigheden, wat later allemaal van pas zal komen. Verder is de voertaal in de meeste games Engels, zodat kinderen spelenderwijs de Engelse taal leren. Hiernaast zijn er nog andere, meer diepgaande vaardigheden die een kind door middel van gamen op kan doen. Hieronder valt bijvoorbeeld multi-tasking en het verhogen van reactiesnelheid, aangezien veel games deze vaardigheden trainen.

Informatieverwerking

Het ontwikkelen van de capaciteit tot informatievergaring en -verwerking is een ander voorbeeld, dit wordt namelijk getraind bij simulatiegames zoals de Sims. Bij dit soort games moeten kinderen een grote hoeveelheid informatie verwerken, en op deze informatie inspelen door op basis van die informatie een strategie uit te stippelen of een volgende stap te bedenken. Deze vaardigheden worden ook steeds belangrijker in het echte leven, omdat informatiestromen toenemen en informatiekanalen veranderen. Door dit soort games te spelen traint een kind deze vaardigheden zonder dat ze het zelf doorhebben. Enkele voorbeelden van websites met games die kinderen uitdagen:

  • Puzzel spelletjes van Play logic - kies uit tientallen puzzel uitdagingen
  • Leer schaken met de schaakcursus van schaakacademie.nl - Schaken leren via cursus boeken of filmpjes
  • Sukodu puzzels van Play Sudoku - De plek voor al je sudoku fun
  • Club site van schaak verenging Caissa Hoorn - Speel hier ook online schaken
  • Brdige portaal van Bridge Varia - boeken en cursus bridgen
  • Sudoku puzzels maken op Mini Sudoku - leuke sudoku uitdagingen

Sociale contacten

Kinderen gamen zelden alleen. Dus in tegenstelling tot dat vaak wordt gezegd dat gamende kinderen zich afzonderen, kan gamen de gelegenheid tot uitgebreide sociale contacten en interactie bieden. Hierdoor zijn er al meerdere 'gaming communities' op het internet ontstaan en heeft het merendeel van de games een multiplayer-optie. Bovendien zijn populaire games vaak het gesprek van de dag op school of op het werk, wat de sociale netwerken kan versterken. Er komen ook steeds meer gezelschapsspellen op de markt, die speciaal zijn ontwikkeld om met (grote groepen) mensen te spelen. Zo wordt er vaak op feestjes SingStar of de muziekquiz Buzz uit de kast gehaald. 

Kijk voor meer informatie op www.gamestudies.org