Tips voor ouders

Ouders krijgen tegenwoordig steeds meer te maken met gamende kinderen. Dit kan verschillende soorten vragen oproepen, wanneer u de informatie hieronder leest wordt een stuk wijzer. Aangezien u waarschijnlijk als ouder zelf het beste weet wat goed is voor uw kind, moet u het PEGI advies vooral als een hulpmiddel zien. Elk kind is namelijk anders, niet alleen qua karakter, maar ook qua ontwikkeling en talent. Vertrouw daarom dus altijd op uw eigen oordeel en beslissingen.

Hoe lang en wanneer?

Spreek met de kinderen van te voren af hoe lang en wanneer ze per dag mogen gamen, internetten of televisie kijken. Overleg dit samen, en maak uw keuzes duidelijk aan uw kind. 

Wat kunt u nog meer zelf doen?

Hier volgen enkele vuistregels:

  • Maak er een gewoonte van om op het PEGI advies te letten. Zoek dit bijvoorbeeld op via internet, voordat u naar de winkel stapt. 
  • Kijk naar de inhoudsbeschrijving van een game. Recensies en demo's zijn vaak beschikbaar via internet of gamemagazines. 
  • Speel de game eerst zelf, om te zien of u het goed zou keuren voor uw kind. Leg uw kind daarna uit waarom hij/zij dit spel wel of niet mag spelen. Aangezien de mogelijkheid bestaat dat u het spel niet geschikt vindt voor uw kind, speel het dan eerst zelf op een moment waarop uw kind niet in de buurt is.
  • Een andere mogelijkheid is om de game eerst met uw kind samen te spelen of er over te praten
  • Plaats bij voorkeur alleen een computer in een openbare ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer. Zo heeft u altijd zicht over het gamegedrag van uw kind. Dit zicht loopt u mis wanneer de computer bijvoorbeeld op de slaapkamer van het kind staat. 

Andere tips:

  • Zeg niet gelijk 'Ja' wanneer uw kind vraagt of hij/zij mag gamen. Vraag bijvoorbeeld eerst welke game ze willen spelen, om ze zo meer bewust van hun keuzes te maken.
  • Houd een lijstje bij waarop u schrijft hoeveel uur per dag uw kind achter de computer of televisie spendeert.
  • Maak samen met uw kind vergelijkingen tussen de game die ze spelen en het echte leven. Wat kan in de werkelijkheid gebeuren en wat niet?
  • Praat met en luister naar uw kind: laat ze vertellen over hun ervaringen met de games en hoe problemen of ruzies in de games worden opgelost

Let altijd goed op! Het PEGI advies houdt namelijk geen rekening met aanvullende software voor een game, dat vaak via het internet gedownload kan worden. Ook moet u opletten wanneer uw kind online gamet. Wie zijn die andere spelers en hoe verloopt het contact tussen die spelers en uw kind? Voor meer informatie kunt u ook nog kijken op www.gamenisgoed.nl.